Kreće gradnja TE Plomin 3 i HE kod Dubrovnika

Bez autora
May 31 2011

Hrvatska uvozi više od 20 posto električne energije, a cilj nam je da do 2020. domaćom proizvodnjom zadovoljimo vlastite potrebe. Zato je Vlada donijela plan investicijskih projekata u kojem važnu ulogu imaju elektroenergetski objekti. HEP već gradi novi blok od 250 megavata plinske TE Sisak, a ove ćemo godine objaviti međunarodne natječaje za treći blok na ugljen od 500 megavata u TE Plomin te za hidroelektranu od 68 megavata kod Dubrovnika. Kod tih projekata poštivaće se sve mjere zaštite okoliša. Inače, HEP rad pod naponom koristi od sredine prošlog desetljeća, a u njihovom nastavnom centru u Velikoj uz domaće educiraju i strane montere. Tehnologija rada pod naponom podrazumijeva da se za vrijeme bilo kakvih radova na postrojenjima ne prekida napajanje kako bi potrošači cijelo vrijeme imali struju.

Kreće gradnja TE Plomin 3 i HE kod DubrovnikaHrvatska uvozi više od 20 posto električne energije, a cilj nam je da do 2020. domaćom proizvodnjom zadovoljimo vlastite potrebe.

Zato je Vlada donijela plan investicijskih projekata u kojem važnu ulogu imaju elektroenergetski objekti, kazao je u utorak na otvaranju 10. međunarodne konferencije o radu pod naponom ICOLIM 2011. ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat.

»HEP već gradi novi blok od 250 megavata plinske TE Sisak, a ove ćemo godine objaviti međunarodne natječaje za treći blok na ugljen od 500 megavata u TE Plomin te za hidroelektranu od 68 megavata kod Dubrovnika«, najavio je predsjednik Uprave Leo Begović i napomenuo da će kod tih projekata poštivati sve mjere zaštite okoliša.

Trodnevna konferencija koja se održava u Zagrebu i trafostanici Žerjavinec u organizaciji HEP-a i europske Stručne udruge za rad pod naponom (LWA) pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva okupila je više od 440 domaćih i stranih energetskih stručnjaka iz 27 zemalja svijeta. »Dodjela organizacije te konferencije veliko je priznanje HEP-u«, kazao je Horvat.

Inače, HEP rad pod naponom koristi od sredine prošlog desetljeća, a u njihovom nastavnom centru u Velikoj uz domaće educiraju i strane montere. Tehnologija rada pod naponom podrazumijeva da se za vrijeme bilo kakvih radova na postrojenjima ne prekida napajanje kako bi potrošači cijelo vrijeme imali struju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik